Artă la Mal - lansare proiect
Derulat de Forumul Artelor Vizuale și co-finanțat de AFCN, demersul „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)” reunește povești despre oameni și natură.
Cinci artiști vizuali expun pe plaja de la Eforie Sud un vis green culture despre fâșii deteriorate de teren de la malul mării, care devin spații frumoase și primitoare, încurajând dialogul între culturi, discipline, genuri și vârste. Fantezii pierdute printre scoici și melci, lucrările semnate de Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu vor putea fi văzute în Eforie Sud în perioada iulie - septembrie 2024. Ele dau imagine unor scenarii triste, dar foarte probabile, caută urmele civilizației moderne în valuri tulburi sau însoțesc până departe drumul speciilor pentru totdeauna alungate de vecinătatea cu oamenii. Tema va fi reluată în două instalații, semnate de Emil Cristian Ghiță și într-o lucrare a artistei Alexandra Dumitrescu.
Vernisajul va avea loc luni, 1 iulie, începând cu ora 19:00 la grădina Cinemascop din Eforie Sud, în prezenta curatorului, Ioana Marinescu, a artiștilor și invitaților. Tot atunci, Elena Vranciu, psihopedagog și terapeut prin artă combinată, va susține un atelier de pictură senzorială pentru copii și adulți, în care participanții vor utiliza într-un mod creativ materiale naturale sau reciclate.
Totodată, trei conferințe tematice, organizate în incinta Grădinii Cinemascop, dar și o serie de ateliere creative care vor reuni pe plaja adulți și copii vor pune în discuție tendințele consumeriste actuale și obsolescența, alături de noile concepte europene de dezvoltare comunitară, bazate pe frumusețe, sustenabilitate și unitate.
Proiectul Artă la Mal susține cercetarea și producția artistică interesată de tematici legate de mediu și comunitate, stimulând intervențiile culturale semnificative, care contribuie la înțelegerea profundă a legăturilor dintre cultură, artă și mediu.
Proiect co-finantat de AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.