Expoziție online de fotografie
Vă invităm să vizitați virtual expoziția de fotografie a proiectului Eforie Colorat - Intervenție culturală, începând cu data de 10 noiembrie 2021.
Aceasta cuprinde imagini cu principalele activități care s-au desfășurat în perioada 1- 12 august 2021, în incinta Grădinii de Vară Cinemascop.
Expoziția va putea fi vizitată începând cu 10 noiembrie 2021, ora 19:00, accesând site-ul proiectului: interventieculturala.com sau aici.
Statement
"Într-o eră puternic amprentată de tehnologie, în care am ajuns să măsurăm iubirea în like-uri pe facebook, să controlăm moartea la distanţă cu drone inteligente, să ne customizăm afectele după emoticoanele disponibile iar memoria după postările pe Instagram, proiectul Eforie colorat ridică o serie de probleme legate de necesitatea unei repoziționări a omului față de întregul spectru al viului respectiv a unei redefiniri a însuși umanului (anthropos).
Ca exponenți ai unei noi ere geologice, numită de laureatul premiului Nobel Paul J. Crutzen - Antropocen -, în acord cu puterea omului de a modifica mediul atât de drastic încât efectele au devenit vizibile la nivel geologic, trebuie să conștientizăm că a venit clipa să dăm atenție acestei influențe cruciale a omului și a tehnologiei sale asupra climei planetei și asupra tuturor formelor de viață.
Experimentele bio-genetice ca cel al oii Dolly sau politicile biotehnologice canibalistice (vezi hrănirea animalelor cu nutreţ pe bază de carne, încununată de ESB – boala vacii nebune) ne îndeamnă să credem că, odată ce tehnologia a penetrat spectrul biologicului, viaţa însăşi, materia vie a devenit o nouă formă de capital.
A venit momentul să răspundem unor întrebări precum: este omul salvatorul naturii ori doar un consumator neglijent, ce înțeles mai deține astăzi conceptul de Natură? Este tehnologia doar un simplu instrument ori mai degrabă un factor ce controlează modul nostru de viață, inițiând astfel o automatizare, o normalizare a existenței? Care ar putea fi aici rolul artei? Poate artistul funcționa astăzi ca activist, ca mediator, ca liant între natură și cultură? Este posibil ca, atunci când este deturnată artistic, tehnologia însăși, să ne poate aduce, paradoxal, mai aproape de natură?
În cadrul intervențiilor și al workshopurilor propuse, proiectul Eforie Colorat analizează ecuația locuirii în echilibru cu cerul și pământul și condiția postumnă (ce nu poate fi înțeleasă decât în contextul lungii serii de lumi „post-”: post-modernitate, post-feminism, post-colonialism şi mai recent post-cinema, post-adevăr). Vom refirma astfel că a locui înseamnă a fi, că identitatea noastră depinde de clădirile, de peisajele naturale sau urbane care ne înconjoară. Vom afirma de asemenea necesitatea artei de a fi una cu viața ancorându-se în politic și social."
Raluca Oancea (Nestor)
Proiect co-finanțat de AFCN
Organizator: Asociația Forumul Artelor Vizuale - Eforie Colorat
Parteneri: Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Radef RomâniaFilm, Primăria Orașului Eforie, SavanaCuloare, Pattern Media, D3M, Buzz Events
Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Samizdat, Igloo media, One Night Gallery, Asociația Macaia, Revista Zeppelin, UZPR, E T A J Magazine, E T A J TV, Revista ARTA.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”