Joi 8 iunie 2023, începând cu ora 14:00 va alea loc în Eforie Sud (GPS: 44.014639, 28.653639) un performance ecologic în cadrul evenimentului internațional World Oceans Day. 

Această zi reamintește fiecăruia dintre noi rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi. Ei sunt plămânii planetei noastre, o sursă majoră de hrană și o parte critică a biosferei. În România nu aveam oceane însă avem Marea Neagră în interiorul căreia cantitatea de gunoi marin este aproape de două ori mai mare decât în ​​Marea Mediterană (90,5 față de 50 articole de gunoi/km2). De asemenea microplasticele au fost găsite în sedimentele Mării Negre atât în ​​părțile de raft, cât și la adâncimi de peste 2.000 m. 

Eutrofizarea, poluarea și pescuitul iresponsabil au dus la un declin general al: resurselor biologice, diversității speciilor și peisajelor, precum și a valorilor estetice și recreative ale Mării Negre, aducând astfel ecosistemele acesteia la pragul colapsului.

În fiecare an, aproximativ 350 de kilometri cubi de apă de râu se revarsă în Marea Neagră. Această apă aduce o varietate de produse provenite din activitatea a peste 170 de milioane de oameni, care trăiesc în unele dintre cele mai populate zone din cele 17 țări diferite de-a lungul malurilor râurilor. Marea continuă să sufere de o listă lungă de afecțiuni: poluarea din surse terestre, pierderile de biodiversitate ca urmare a poluării, a speciilor invazive și a distrugerii habitatelor, supraexploatarea resurselor marine vii, având un impact semnificativ asupra sănătății ecosistemului.

 

Evenimentul va presupune igienizarea unei zone din Eforie Sud (GPS: 44.014639, 28.653639) din proximitatea plajei printr-un performance aflat deja la a treia ediție, realizat de artistul Emil Cristian Ghiță. Acesta va construi o instalație care va fi umplută cu deșeurile pe care participanții le vor colecta. Instalația crește în volum de la an la an cu scopul de a semnala cantitatea de deșeuri prezentă în proximitatea mării sau a lacurilor. 

Totodată, cantitățile enorme de deșeuri colectate de-a lungul acestui traseu se constituie într-o arhivă reprezentativă a fenomenelor sociale și economice cu consecințe importante asupra ecosistemului cultural și de mediu al Mării Negre și al litoralului acesteia.

Pentru detalii legate de participare ne puteți scrie pe adresa contact@eforiecolorat.ro

 

Organizator: Forumul Artelor Vizuale 

Parteneri: DP World Constanța, Primăria Eforie, Iridex

Evenimentul face parte din programul Arhivele Litoralului

 

 

ARHIVELE LITORALULUI

Proiect dezvoltat de Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV), în parteneriat cu Primăria Eforie, Centrul Ceh, Institutul Național al Patrimoniului, Ambasada Suediei la București, Centrul Cultural "Teodor Burada" Constanța, DP World Constanța, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, RADEF România Film, Agenția Națională de Presă AGERPRES și Asociația Aici a Stat

 

Cofinanțat de

AFCN


Parteneri media: 

AgerpresMarket WatchPropargartaVice.comAARCSpotmediaIQ ADSSMARKMagazin IstoricRevista ZeppelinRevista SamizdatUZPRRevista ArtaRadio Romania CulturalModernism.roZile și NopțiDaily MagazineZiarul MetropolisMovieNewsRadio ConstanțaFeederDigitizArtestiri.ongMunteanu,  E T A J  Magazine, Igloo media

 

 

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”